NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Surman László: Walter Brueggemann - A panasz elvesztése

walter_bruggeman_1.jpgSokszor hallottam a gyülekezeti közegemben, hogy „nem illik panaszkodni”. A panasz fogalmának értelmezése számomra egyet jelentett a lázadással és az Istennel való szembeszállással. Talán éppen ezért is, igyekeztem kerülni a panaszkodást. Brueggemann írásának többszöri elolvasása, azonban a fogalom újra értelmezését váltotta ki belőlem.

Már Westermann munkásságának értékelésénél új gondolatok fogalmazódtak meg bennem, miközben áthatott a „de jó!”. Felszabadító érzés, hogy úgy állhatok Isten elé, ahogy vagyok. Dühösen, haragosan, csalódottan, miközben ebben is az Ő nagyságát fedezhetem fel. Ugyan akkor a „panasz lehetősége” arra is figyelmeztet, hogy Isten mennyire komolyan gondolja a szövetséget.

A panasz lehetőségének elvesztése Brueggemann tanulmánya szerint, - amivel mélyen egyet értek- kétirányú veszélyt hordoz magába. Az egyik lélektani szempontból, hogy elvész az őszinteségre épülő szövetségi viszony, ami kárt okoz az én fejlődésben is, hiszen a kérelmező hangtalanná válhat és csak a kényszerű engedelmességet tenné lehetővé. Társadalmi szempontból pedig ez a hangtalanság és bólogatás a társadalmi kontrol elvesztését eredményezheti.

Brueggemann rámutat arra is, hogy a panasz elvesztése okán bibliai elvek is sérülhetnek. Az egyik ilyen, hogy sérül az istenképünk. Nem jutunk el arra a radikális felismerésre, hogy Isten akar és kész arra, hogy válaszoljon a bennünket foglalkoztató élet helyzetekre. A másik pedig a teodicea kérdésének elhallgattatása. Ha nem foglalkozunk a teodiceával az azt is jelenti, hogy nem teszünk fel kérdéseket, nem foglalkozunk az igazságossággal, sem a társadalom állapotával.

Mindenkép szükségesnek tartom a panasz zsoltárok rendszeres olvasását és imádkozását. Mind az egyén, mind pedig a gyülekezeti közösségek szempontjából, felismerve azt, hogy Isten komolyan veszi az ő szövetségeseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr2214519960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása