NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Az Igazi Férfi

„Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!” (1Kor16,13)

10646939_696115833807855_615911373802427040_n.jpgEz az ige vers elsősorban a férfiaknak szól. Pál jól ismerte korának férfi szokásait, viselkedési formáit. Nem véletlenül intézi férfi társaihoz ezt a felhívást. „Vigyázzatok”- írja, mintha valamiféle veszély leselkedne a férfiakra. De milyen veszély?

   Elsősorban a Jézus Krisztusba vetett hitből való kimozdulás veszélye. Ha egy családban a férfi hitét veszti, azonnal körülfonja a kilátástalanság, depresszió, keserűség keríti hatalmába, ami az alkoholhoz, droghoz és egyéb káros és halálos pótszerekhez vezetnek. Ezért romlanak meg a házasságok, szakadnak szét családok.

   Sátán legfőbb ősi fegyvere, az emberrel szemben, hogy elbizonytalanítsa, céltalanná tegye, hogy ez által döntésképtelenné váljon, és ne tudjon felelősséget vállalni családjáért, önmagáért és tetteiért.

   Az Édeni tragédiában jól látható hazug cselszövése, ahogyan az embert rászedi: „Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?” (1M3,1). Jól érzékelhető, ahogyan Isten szavába vetett bizalmát, hitét akarja megingatni az emberpárnak, miközben elveti szívükbe a kételkedésnek magját, hogy az Isten nem jó és nem jót akar az embernek.

   Urunk Jézus megkísértésének is egyik eszköze volt az elbizonytalanítás. Ahogyan a Szentlélek leszáll Jézusra, miután bemerítkezik, majd felhangzik a mennyei szózat, melyben Isten kinyilvánítja, hogy: „Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm” (Mt3,17), Sátán minden tény ellenére Jézushoz megy a pusztai megkísértés során és ezt mondja Jézusnak: „Ha Isten fia vagy…”(Mt4,3). Elakarja őt is bizonytalanítani.

   Isten kijelenti önmagát, kijelenti szándékát, megosztja akaratát az emberrel, hogy higgyen benne, bízzon benne és engedje, hogy mind azt a jót amit Ő eltervezett az élete felől meg is valósíthassa.

Ezért mondja Pál, hogy „vigyázzatok”, mert valós és folyamatos veszély fenyegeti a férfiakat, az apákat és a fiakat.

Ne hagyjuk, hogy a Sátán, aki azért jött, hogy lopjon, pusztítson és öljön megrabolja hitünket, szétdúlja családunkat! Vigyázzunk, hogy megálljunk a hitbe.

   Másodsorban Férfinak lenni nem azt jelenti csupán, hogy biológiailag hímneműek vagyunk, hiszen ez önmagában csak ádámi állapot. Nem gondolhatjuk azt sem, hogy az a Férfi, aki nagyon kemény, céltudatos, vagy, ahogy a szleng fogalmaz: macsós.

Hogy milyen is valójában egy igazi Férfi, azt nézzük meg Jézus életén keresztül.

   Jézus nem önmagáért élt, hanem önmagát adta, nem önmagát valósította meg, hanem az Atyának akaratát cselekedte. Jézust nem öntötte el a gyűlölet, a "sohamegnembocsájtok" életérzés, mikor tanítványában Júdásban csalódott és az ellenség körül vette őt a Gecsemáné kertben, nem ordítozott, nem káromkodott, nem veszekedett a maga igazáért, nem gyűlölködött, nem irigykedett és nem vádolt senkit.

   Az Igazi Férfi szereti a feleségét, nem veri, jól neveli gyermekeit, nem hagyja őket magukra, nem magának építi a jövőt, hanem gyermekeit készíti fel arra, megőrzi a rábízottakat, nem fecsérli el a mában a holnapot. Az Igazi Férfi nem fut el a problémák elől, nem menekül az alkoholba, a drogba, nem csapkodja hajlékának ajtaját. Az Igazi Férfi, hűséges és felelősség teljes.

Pál látta, ahogyan korának férfijai gyermekeiket, feleségeiket feláldozták. Ahogy idegen isteneket imádtak, ahogy szexuális szokásaik elváltoztak és önmaguknak állítattak szobrot.

Pál azt mondja, hogy az igazi férfi Jézustól tanul, ő a példaképe és tanításait nem csak meghallja, hanem meg is teszi.

   Végül Pál azt mondja, hogy „legyetek erősek”. Nem azt mondja, hogy sportoljatok, járjatok konditerembe és közbe saját testeteket bálványozzátok, hanem azt, hogy legyetek mindenkor, minden körülmények között FÉRFIAK!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr46922911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása