NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Surman László: Walter Brueggemann - A hit a Zsoltárok könyvében
Nem régen olvastam Walter Brueggemann egyik írását. Igazán jó volt, olyan teológiai munkát olvasni, ami nem csupán az elméletek halmazát szaporítja, hanem segít tovább lendülni néhány régi beidegződésen.

walter-brueggemann-a-hit-a-zsoltarok-konyveben-4702527-eredeti.jpgMeg kell, hogy valljam, mind ez ideig igyekeztem elkerülni a Zsoltárok könyvével való foglalkozást, mert sokszor ambivalens érzelmeket gerjesztett bennem. Nem tudtam, hogy hogyan közelítsem meg helyesen, egyáltalán milyen teológiai szempontok alapján kell kutatnom a tehillimben elrejtett kincsek után.

Brueggemann írásában azonban, újszerű élményként hatott rám a „meggyőződés – elbizonytalanodás – újmeggyőződés” séma. Ez az osztályozás számomra, elsősorban az Izráel hitéletébe való betekintést, az ok és okozati összefüggések könnyebb megértését segíti elő. Új megközelítésként értelmezem a Fil2,5-11 párhuzamot is a Brueggemann sémában, ami végképp megérteti velem, hogy a fejlődés szükséges része a megingás az elbizonytalanodás, sőt a szenvedések megélése ahhoz, hogy személyes hitéletünkben tovább növekedhessünk. Ez a megközelítés segít felismernünk azt a tényt is, hogy a zsoltárok tökéletesen alkalmazhatók a lelki gondozás területén is.

Nehéz lenne vitatkozni a szerző azon állításával, miszerint a zsoltárok a hitélet legfontosabb forrásainak egyike. Minden bizonnyal ebből indult ki, akkor is, amikor megfogalmazta feltételezését, mi szerint a hit sohasem lehet független az élet szakaszaitól, fordulataitól és kríziseitől. Ez a „hullám” jól látható a zsoltárokban, hiszen az életszakaszok folyamatában jelenik meg az Isten vádolása, a reményvesztés, a panasz, majd a reménység, a hála és az Isten imádata is. Mondhatom, hogy ez a megismerés személyes életemre is bátorító hatással bír.

Brueggemann hitetlenséggel kapcsolatos megközelítésében, összefüggést lát az elnyomott igazságtalan elleni reménytelen küzdelmében. Ezt a fogalmat teodiceának nevezi, amiről egyben azt is feltételezi, hogy ez sajátos Izraeli vonatkozású gondolat. Az a hit tehát, ami korlátozza, vagy ellehetetleníti az ember jólétét az nem is lehet hit.

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr2814418236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása