NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

A terméketlen fügefa
Van a kertedben gyümölcsfa? Te miért ültetted azt? Azért, hogy amikor ideje van, gyümölcsöt szedhess róla. Időközben gondozod a fát, meg metszed, ha szükséges lepermetezed.

138.JPGTragédiák sorozatai vesznek körül bennünket, háborúk híre, természeti csapások, földrengések, árvizek. És vizsgáljuk, vajon milyen bűnük volt ezeknek az embereknek, vagy, hogy Isten ítélete mind ez? Sokan pedig azt kérdezik: Hol van az Isten?

Tesszük ezt úgy, ahogy ebben a textusban tették azok, akik Pilátus kegyetlenségéről hoztak hírt Jézusnak. Jézus szavai azonban nem erősíti meg a kérdezőket, sőt tiszta képet ad eléjük: „ha meg nem tértek, mindnyájan hasonló képen vesztek el”. 

  1. A gazda gyümölcsöt keres

Van a kertedben gyümölcsfa? Te miért ültetted azt? Azért, hogy amikor ideje van, gyümölcsöt szedhess róla. Időközben gondozod a fát, meg metszed, ha szükséges lepermetezed. Gondját viseled. Akik látják pedig gyönyörködnek benne. Isten szándéka hasonló az emberrel, azért teremtett, hogy gyümölcsöt teremj, formál, alakít, hogy minél inkább gyümölcstermővé válj. És a gyümölcseidet látva gyönyörködik benned! De mik ezek a gyümölcsök? (Gal 5,22)

  1. Nem terem – „Vágjátok ki a fát”

A fa nem terem azonnal, általában 3-6 év kell, hogy termőre forduljon. Ez idő alatt azonban gondoznunk kell. Az újonnan megtért emberek, ha nem gyümölcsözőek azonnal az még nem olyan nagy gond. Azonban, ha a termőre fordulás ideje eljön, akkor teremniük kell. Sokan mondják: „20 éve megtértem”, de az életükön ez nem látszik, nem teremnek megtéréshez illő gyümölcsöt. Nem változnak, szégyent hoznak a közösségre, sőt Istenre. Egyszer csak ezt mondja Isten: „vágjátok ki a fát!”

  1. A vincellér „időt kér”

Vajon ki lehet a vincellér ebben a példázatban? Két válasz is lehetséges, az egyik maga Jézus, a másik pedig mi, hívő emberek. Mi történik tehát? Elfogy a tulajdonos türelme és azt mondja az ő munkásának, hogy már sok ideje foglalkozol vele, rengeteg munkát fektettél bele, sok pénzt felemésztett, hiszen permetezni kellett, trágyázni kellett és munkabért fizetni a munkások után és úgy tűnik, mind ez hiába való. Egy idő után elfogy a gazda türelme és meghozza döntését! Nem arra kíváncsi Isten, hogy hány éve vagy hívő, hanem arra, hogy teszed-e a dolgod, gyümölcsöző-e az életed!? S jön a vincellér! Uram légy türelemmel, adj még egy esztendőt, még foglalkozok vele, gondozom, hátha utána terem. 

  1. „Hátha terem”

A vincellér nem csak türelmet kért, hanem felajánlotta önmagát is a szolgálatra. Így van velünk Jézus is, és sok hűséges testvér, akik közben járnak értünk, hogy kaphassunk még egy kis időt a változásra. A vincellérnek reménysége van, „hátha terem”. Sokszor tapasztaltam, hogy mi nagyon hamar lemondunk egymásról, ha valaki bajba van, elhagyja a gyülekezetet, nem megyünk utána. Azt gondoljuk, kivágattatott! Pedig ha közben járnánk, lehet, hogy megmenthetnénk. Te mit teszel? Van reménységed a testvéred felől? Bátorodjék a szíved és fektess időt másokba, hogy gyümölcstermővé válhassanak.

(Hát vigyázója vagyok én a testvéremnek? – Kérdezi Káin.) 

 Lk13,7 – hároméve járok, de nem találok, vágd ki

Fügefa – Izrael

3év – Jézus három évig szolgálta Izraelt

Ismerteti Izrael lerombolását és második eljövetelének „idejét” a példázat által

Lk21,20 – Jeruzsálemet körülvéve – elközelgetett az ő elpusztulása

„vágd ki azt” – Kr.u.70-ben Izrael elpusztul

Lk21,24 – „fogva vitetnek minden pogányok közé” – Izráel vándorlásának esztendeje kb. 1900 esztendő

A „fügefa hátha terem”  - 1948, május 14 Ben Gurion miniszter elnök kihírdeti Izrael állam megalakulását. – ez hirdeti Jézus második eljövetelét.

Mt24,32-33 – „tudjátok meg, hogy közel van az ajtó előtt” 

A gazda jogosan várja el, hogy teremjen gyümölcsöt – ezt a fát „ültették” nem magától nőt – a legnemesebb helyen volt a szőlőbe. Így tett a zsidókkal is, Ábrahám, Mózes, ígéret földje.

Vágd ki, ha nem terem.

2Pt3,9 Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elvesszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson.

Mózes szerint 3 évig nem ehettek róla, negyedik évben az Úré, csak az ötödikben ehettek.

 Fotó: Surman László, Izrael, Gecsemáné kert

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr8813433541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása