NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Mi a keresztény ember ismérve?

a-szeretet.jpg„Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok.” (Jn13,35).

Az én Bibliám legfőbb üzenete az emberiségnek, hogy: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat, mint magadat.” (Lk10,27). Vagyis, ha jól értelmezem Isten üzenetét, akkor kijelenthetem, hogy a kereszténység a szeretet vallása. Tehát az az ember, aki önmagát keresztényként definiálja, az tudja, hogy neki szeretetben kell járnia. A magyar nyelvtan helyes értelmezésében azt is jól láthatjuk, hogy ez az isteni üzenet felszólító módban hangzik el, - szeresd - vagyis parancsként és nem választási lehetőségként! De hogyan lehet parancsra szeretni? A válasz egyszerű, a szeretet önmagában nem csupán érzelem, hanem akarati döntés! Ugyan akkor a szeretet nem passzív, hanem kifejezetten aktív. Eldöntöm, hogy akarom szeretni az Istent és az embert! Ezt az akaratomat pedig kifejezem a cselekedeteimben is.

„Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a maga atyjafiát, hazug az: mert a ki nem szereti a maga atyjafiát, a kit lát, hogyan szeretheti az Istent, a kit nem lát?” (1Jn4,20). Érdemes elidőzni János gondolatain, amit Isten Szelleme által vett és jegyzett le a bibliaolvasó ember számára. Az az ember tehát, aki másokat utál, vagy gyűlöl, de kereszténynek, Isten szeretőnek, vagy Isten követőnek mondja magát, az megvalósítja a hazugság tényállását. De vajon kit csal meg az ilyen ember? Első sorban önmagát! Mert, aki másokat gyűlöl, az nem szereti az Istent sem, ráadásul gyilkossá is válik. „A ki gyűlöli az ő atyjafiát, mind embergyilkos az: és tudjátok, hogy egy embergyilkosnak sincs örök élete, a mi megmaradhatna ő benne.” (1Jn3,15). Önmagában a templomba, vagy imaházba járás senkit sem ment meg a kárhozattól! Nem elég kereszténynek mondani magunkat, úgy is kell élnünk, ahogyan az Isten mondja.

A szeretet nem leuraló, nem tart rettegésbe másokat, nem használja ki a szegényt, a szerencsétlent, nem vet uzsorát az éhezőre, törvénykezése egyformán vonatkozik a szegényre és gazdagra, nem kivételezik. „ A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a gonoszt, nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal; Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.” (1Kor13,4-7). Talán elérkezett az idő, hogy te is feltedd magadnak ezt a kérdést: Én keresztény vagyok, vagy csak annak mondom maga? Ne csapd be magad! Légy őszinte önmagadhoz, hogy megmenekülhess!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr398387024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása