NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Miért gyűlölünk?

Miért gyűlölünk? - tette fel a kérdést egy magyar magatartást kutató gondolkodó. A felelet meghatározása igen hosszas elemzést igényel, viszont az egész kutatási eredmény egy szóval értelmezhető: önérdekből! A Biblia a szeretetre tanít, felismerve az emberi természet romlotságát, ugyan is a bibliai etika szerint az önérdek egyben önzőséget jelent, az az saját érdekeink előtérbe helyezése más emberekkel szemben, ami pontosan ellentetje a Bibliában meghatározott második nagy parancsolatnak. "Szeresd felebarátodat úgy, mint önmagadat".  A szeretet jellege egyenlőségi jelet helyez az érzelmi halmazok közé és más relációs lehetőségről nem beszél. Nos, szeretni, vagy nem szeretni? A világ szerint való gondolkodás filozófiájában elsődleges az individuum. Ez a motiváció, bizonyos fajta alá-fölé rendeltséget kíván meg esetenként, mely pozicionálási igény, érzelmi fokozatokban nyílvánul meg. Az érdekérvényesítési akarat milyensége és ideje, függ a kompromisszumkészségtől, mely párhuzamos mértékben generálja az emberek egymáshoz való viszonyát, annak érzelmi kihatásával egyben. Ezen ismeretek alapján felmerül egy jogos kérdés: Mi a fontosabb az egyén érdeke, vagy egy közösség érdeke? Elgondolkodtató a magyar nyelv kifejező készsége, hiszen, ha a gyűlölet szót analizáljuk, rögtön láthatjuk annak útját és végét. Öl, ölet, halál! Az ember érzelmi világát uraló - mondhatom - beteg állapot. Isten tudja, hogy ez az állapot a halálba vezet, ezért teszi parancsá az egymás szeretetét és tiszteletét! Vajon, mi törekvő emberek, meg fogadjuk e Isten parancsát, félre dobva az éppen aktuális filozófiai, társadalmi elvárásoknak való megfelelést!? Miért gyűlölünk? Önérdekből?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr691021692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása