NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Alázatos szív
Semmit se cselekedjetek versengésből, sem hiú dicsőségvágyból, hanem egymást magatoknál különbnek tartsátok! (Fil 2, 3)

dsc_0113.JPG

Ha definiálni kellene a versengés szót, talán valahogy így tudnánk fordítani: „legyőzni a másikat”. Az emberek nagyon sokszor ragaszkodnak az általuk vélt igazsághoz, nem akarnak engedni a saját meggyőződésükből. Versengnek, meg akarják egymást győzni, és ha ez nem sikerül, akkor jön a veszekedés, rágalmazás és minden olyan beszéd, amellyel a másikat kárhoztatni lehet. Az Isten beszéde ezt mondja: „És a ki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsőt is.” (Máté 5, 40). Ez véget vet a vitának! „És a ki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettőre.” (Máté 5,41) Az alázatos szív enged Urunk parancsának, a gőgös, büszke lélek elhárítja magától az Úr beszédét. Az a keresztény, aki az Úr követőjének vallja magát, nem dughatja be a fülét, és nem tehet úgy, mint ha nem hallaná a Lélek csendes szavát. Engedj! Oldj fel, még akkor is, ha nehezedre esik. A zúgolódás helyett, inkább engedj kétszer annyit, mint amennyit kérnek tőled! Ez a keresztény magatartás véget vet minden vitának, versengésnek. Az az ember, aki nem tud, engedi, csak perlekedik, sőt folyton vitatkozik és panaszkodik. A Krisztusi jellem enged. Kétszer annyit ad, alázatos.

A gőg olyan, mint a háborgó tenger. Bármikor kész elnyelni az embert. Az alázatos szív berozsdásodott vaskapukat képes megnyitni. Az alázatos szív a másik embert fontosnak tartja, nem méri másokhoz, de nem méri saját magához sem. Krisztus tanítványa nem harcol a dicsőségért, a vállveregetésekért, csak engedelmeskedik példaképének, Jézusnak. Az alázatos szív szeret és örvendezik, mert tudja, hogy Isten gyermeke lehet és ennél valóban mi más lehetne fontosabb. Alázatos vagyok-e? Békességre igyekvő, másokat tisztelő?„Atyafiúi szeretettel egymás iránt gyöngédek; a tiszteletadásban egymást megelőzők legyetek.” (Róma 12,10) Nem elég dicsőség e az embernek az a tudat, hogy az Atya saját képére teremtett bennünket? Kell e ennél több? Ezért írom, ne perlekedj, lásd meg a te társadban az Isten képmását! Ez az, amit tisztelnünk kell minden emberben.

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr168090086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása