NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Égj az Úrért!

„Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév. Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból.
(Jelenések 3, 15-16)dsc_0148.JPG

A közömbösség mindent megemészt, mint a kovász, mindet átjár. A közömbösség olyan szellemi állapot, amikor az ember csak vágyik a változásra, de nem tud, nem akar tenni érte semmit. Petőfi Sándor költészetében megszemélyesedik egy pillanatra ez az állapot, Pató Pál magatartásában. „Ej, ráérünk arra még”! Talán még nem gondolkodtunk el azon, hogy mennyire veszélyes ez a szellemi állapot!? Jézus ezt mondja: „kivetlek téged az én számból”.(Jel3,16b) Pál apostol a következőképen fogalmazza meg üzenetét: „Mert a mit cselekeszem, nem ismerem: mert nem azt mívelem, a mit akarok, hanem a mit gyűlölök, azt cselekeszem.” (Róm7,15). Nos, megérthetjük Isten üzenetét. A langymeleg állapot - az ember számára - olyan közömbös magatartás, amely a bűnnek melegágya. Jakab levelében ezt írja: „A ki azért tudna jót cselekedni, és nem cselekeszik, bűne az annak”(Jak4,17). A passzív keresztény élet langymeleg. Isten azt akarja, hogy azt tegyük, amit Ő parancsol nekünk (Márk16,15). Jézus könnyebben elviseli azt, ha valaki hideg, vagy éppen forró, de azt, hogy langymeleg szellemi állapotban legyünk, azt nem viseli el! Kiveti Jézus az ilyen állapotú keresztényt! Vajon miért? Mert ez az állapot hamisságtól duzzad, pöffeszkedik, és telve van inaktivitással, ugyanakkor Isten parancsait semmibe veszi.

A langymeleg állapotú ember meg van elégedve, jól érzi magát abban az állapotában, amelyben henyél. Azt gondolja, hogy mindent tud, már neki senki sem tud újat mondani. Az igehirdetéseket kritizálja és már az igei üzenetek között is válogatni akar. Az ember mikor jól van lakva, már nem kell neki semmilyen csemege, túltáplálttá válik. Ez a túltápláltság lelki értelembe is igaz. Az ilyen szellemi állapot rabláncot ver áldozatára, rabszolgává teszi, leigázza. Az önteltség és a kiégés egyszerre mardossa az ilyen ember lelkét. Sokszor megfigyelhető az emberek magatartásában, amikor azt mutatják mennyire gazdagok a Krisztusban, ugyan akkor az alapvető törvényi igazságokat is figyelmen kívül hagyják.

Testvérek! Mi milyen állapotban vagyunk? Ha most Jézus visszajönne, vajon munkában találna bennünket, vagy azt látná, hogy megelégedve henyélünk. Igyekezzünk tenni a jót. „Szeretett barátom, ne a rosszat kövesd, hanem a jót. A ki jót cselekszik, az Istentől van; a ki pedig rosszat cselekszik, nem látta az Istent (3Ján1,11).

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr958090060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása