NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Nem törődik velünk Jézus?

segíts.jpg„És ímé nagy háborgás lőn a tengeren, annyira, hogy a hajót elborítják vala a hullámok; ő pedig aluszik vala. És az ő tanítványai hozzámenvén, felkölték őt, mondván: Uram, ments meg minket; mert elveszünk”. (Máté 8,24-25)

A tanítványok minden nap együtt voltak Jézussal. Hallották tanításait, látták csodatetteit s Őbenne való hitük, bizalmuk egyre inkább erőre kapott.

Amikor Jézus Istennek igazságait hirdette, azonnal érzékelték, hogy ez az ember, ez az ácsnak fia nem a levegőbe beszél. Felfigyeltek rá, hogy nem a kárhoztatásnak, nem a vádlásnak, nem az ítélkezésnek beszéde ömledezik belőle, mint a törvénytanítók magyarázataiból, hanem valami más, valami sokkal több, ami előre mutat, ami az életre mutat, ahogyan azt Péter meg is fogalmazta: „Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van te nálad” (Jn6,68b).

Így történhetett meg az is, hogy Jézussal együtt beültek egy csónakba, s ahogy haladtak a tengeren egy hirtelen támadt viharba keveredtek. Egy olyan viharba, ahol a tanítványokat félelem, rettegés kerítette hatalmába. A tenger méteres hullámhegyekké emelkedett, s a szél ruháikba kapaszkodva próbálta őket ledönteni lábaikról, miközben jéghideg esőcseppek verték arcul őket. Halálfélelmük volt!

Miközben Jézus a vihar ellenére tovább aludt, tanítványai kétségbeesetten ébresztették őt: „Uram, ments meg minket; mert elveszünk!”

Vajon mit gondoltak Jézusról tanítványai? Csalódtak benne? Megbánták, hogy vele tartottak, hogy követték őt? Azt gondolták, hogy Jézus nem törődik velük?

Életünk néha valóban olyan, mint ez a bibliai esemény – úgy hánykódunk az élettengerén, hogy teljesen elveszítjük az irányítást „hajónk” felett. A körülményeink egyre nehezebbek, mintha mindenki össze fogott volna ellenünk. A politikai atmoszféra egyre fullasztóbb, a társadalmi viszonyulások kétségbeejtőek, megélhetési lehetőségeink beszűkülnek, ezekből fakadóan pedig lelki és fizikai betegségek forrásai árasztanak el bennünket. Halálfélelmünk van!

De mit tegyünk? A történet folytatásában Jézus felkél és meg parancsolja a szeleknek, hogy csendesedjenek el, a hullámoknak, hogy simuljanak egyenessé és mivel minden hatalmába adatott, azonnal békességet teremt. Ez a békesség azonban nem csak a körülményekre lesz jellemző, hanem a tanítványok szívére is. Csodálják Jézust, sőt gyönyörködnek benne.

Mit tegyünk hát? Ha néha úgy is érezzük, hogy alszik, hogy nem törődik velünk, higgyük el, hogy Ő mindig gondot visel ránk. Ébresszük Őt imáinkkal, könyörgéseinkkel és mondjunk néki hálát, minden dolgainkért.  

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr865262738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása