NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

A „legjobb Ajándék” az Atyától van

Nem rég volt egy barátom születésnapja és megkérdeztem tőle, hogy meg tudja e mondani, mi volt az életében eddig a legjobb ajándék, amit kapott. Válasz helyett visszakérdezett: Szerinted van olyan, hogy legjobb ajándék?

Nos, kedves Testvérem, szeretném, ha erre a kérdésre közösen találnánk választ ma este, amikor a Pünkösdöt ünnepeljük. A választ pedig a Bibliánkban találjuk, mégpedig a Lukács evangéliuma tizenegyes fejezetében. A következő igeverset - Lukács 11,13 - hangosan olvasom, mert a hit, hallásból van a hallás pedig Isten igéje által (Róma 10,17).

Tehát: - „Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok Szent Lelket azoknak, a kik tőle kérik.” (Lukács 11,13). Ámen!

Első lépésben fel kell mérnünk, az emberi szív állapotát. A latin nyelv szerint a szívben van az ambitus, ami a következő jelentés tartalommal bír: - hatalomvágy, agresszió kiélése, nagyra vágyás. Tudjuk, hogy a szív nem mindig volt ilyen, hiszen ez az állapot a bűn miatt következett be. Lukács a hatos fejezet negyvenötös versében ezt mondja: - „a jó ember az ő szívének jó kincséből hoz elő jót, és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincséből hoz elő gonoszt…” Tehát látjuk, hogy az ember az ő szívének állapotából tehet, adhat jót, vagy éppen rosszat. Isten maga mondja: - „ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván.” (1Mózes 3,22a). Úgy gondolom, hogy most itt közösen meg erősíthetjük, hogy az embernek van lehetősége arra, hogy ismerje a jó és rossz közötti különbséget.

Második lépésben ezt olvasom: „a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni”. Ahhoz, hogy tovább értelmezzük a gondolatokat, el kell olvasnunk a következő verset: „Melyik atya pedig az közületek, a kitől a fia kenyeret kér, és ő talán követ ád néki, vagy ha halat, vajon a hal helyett kígyót ád-é néki, avagy ha tojást kér, vajon skorpiót ád-é néki?” (Lukács 11,11-12) Nem szeretnék elsiklani egy nagyon fontos üzenet mellett. Lukács rámutat valamire: az ember képes jót, vagy rosszat adni, de Isten képtelenség, hogy rosszat adjon! Hogy még érthetőbb legyen, fel kell ismernünk a biológiai és mennyei atyától való örökségünk közötti különbséget. Nézzük, mit mond a Biblia: - „Bizonyára azért, miképpen egynek bűnesete által minden emberre elhatott a kárhozat: azonképpen egynek igazsága által minden emberre elhatott az életnek megigazulása.” (Róma 5,18). Az ige szerint óriási különbség van a két atya között, hiszen amíg az egyik atya – első Ádám - a halált, romlandóságot, pusztulás, betegséget, fájdalmat örökítette tovább bennünk, addig a mennyei Atya – második Ádám – az életet, gyógyulást, örömöt ajándékozta nekünk. Látjuk az első Ádám szívében rejtőző ambitust, de látjuk a második Ádámban rejtőző szerelmet is. Testvérek! Ki adhat jó ajándékot, „a jó ember az ő szívének jó kincséből” vagy „a gonosz ember az ő szívének gonosz kincséből”? Az első Ádám az ő testéből, vagy a második Ádám az ő elevenítő szelleméből?

Harmadik lépésben már láthatjuk, hogy a kérdésükre a válasz a következő: „mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok”. Az én barátom a születésnapjára sok mindenkitől kapott ajándékot, de vajon azok, akik ajándékoztak, milyen megfontolásból döntötték el, hogy mit ajándékozzanak? Valószínűleg szerették és ismerték őt, ami sokat számított az ajándék kiválasztásakor. És valóban jó ajándékot csak akkor adhatunk egymásnak, ha ismerjük egymást, mert az ajándék célja, hogy az általunk szeretett barát hasznára legyen. Ugye testvérek, tudunk jót adni, de lássuk be, hogy mind az amit mi adunk egymásnak az nem ér fel a mennyei Atya ajándékával, mert igazán csak ő ismeri a szívünket. Isten tudja igazán, hogy mi a legjobb.

Negyedik lépésben a „legjobb Ajándékot” kell felismernünk, ahogyan felismerték azt a mi testvéreink is Krisztus Urunk feltámadását követő ünnepnapon, az ötvenedik napon, vagy, ahogy mi nevezzük: pünkösd napján. Lukács doktor az Apostolok cselekedeteiben ezt írja: - „Ő a legjobbat akarja gyermekeinek, ami végül is a Szentlélek, az eljövendő kor ajándéka” (ApCsel 2,17). Vagyis a „legjobb Ajándék”, maga a Szentlélek! A Vigasztaló – ahogyan maga Jézus nevezi (János 16,7). Testvéreim a ma esti fő üzenet számunkra az, hogy megkaphatjuk a „legjobb Ajándékot”! De ehhez tudnotok kell, hogy ennek az Ajándéknak ára volt, nagyon nagy ára. Tudnunk kell azt is, hogy ez az ajándék nem lehetne a miénk, ha Jézus Krisztus nem fizette volna meg az árát! Péter apostol a szívünkbe akarja vésni: - „Tudván, hogy nem veszendő holmin, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből, hanem drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén, a Krisztusén” (1Péter 18-19). Éljen a szívedbe testvérem, hogy most nem lehetnénk itt és nem lehetne a tiéd a legjobb ajándék, ha mind ezt Jézus Krisztus nem vállalta volna érted és értem.

Utolsó lépésben egy nagyon fontos kérdést kell feltennünk. És kik azok, akik megkaphatják a Szentlelket? Lukács nagyon röviden fogalmazza meg a választ: - „azoknak, a kik tőle kérik”. Ahhoz hogy kérjünk, bizalomra van szükség, hitre, hogy akitől kérjük, az meghallgat bennünket. Ugyan akkor szükségünk van arra is, hogy kitartóan kérjük! Lukács és Máté szó szerint ezt írja: „Mert a ki kér, mind kap, és a ki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik” (Lukács 11,10. Máté 7,8).

Testvérek! Csodálatos tudni, hogy igen is van „legjobb Ajándék” és ez az ajándék a Szentlélek, aki a tiéd is lehet ma este, ha megnyitod előtte fájdalomtól elgyötört szívedet, hogy meggyógyítsa, hogy újjá szülje az életedet és letöröljön minden könnyeidet.

Mert Ő a „legjobb Ajándék”, akit az Úr Jézus Krisztus megígért, mielőtt az Atyához ment volna! Kívánom, hogy töltse be életedet a Szentlélek és tanácsoljon téged ezen az estén! Ámen!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr132877788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása