NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Surman László: Walter Brueggemann - A hit a Zsoltárok könyvében
Nem régen olvastam Walter Brueggemann egyik írását. Igazán jó volt, olyan teológiai munkát olvasni, ami nem csupán az elméletek halmazát szaporítja, hanem segít tovább lendülni néhány régi beidegződésen.

walter-brueggemann-a-hit-a-zsoltarok-konyveben-4702527-eredeti.jpgMeg kell, hogy valljam, mind ez ideig igyekeztem elkerülni a Zsoltárok könyvével való foglalkozást, mert sokszor ambivalens érzelmeket gerjesztett bennem. Nem tudtam, hogy hogyan közelítsem meg helyesen, egyáltalán milyen teológiai szempontok alapján kell kutatnom a tehillimben elrejtett kincsek után.

Brueggemann írásában azonban, újszerű élményként hatott rám a „meggyőződés – elbizonytalanodás – újmeggyőződés” séma. Ez az osztályozás számomra, elsősorban az Izráel hitéletébe való betekintést, az ok és okozati összefüggések könnyebb megértését segíti elő. Új megközelítésként értelmezem a Fil2,5-11 párhuzamot is a Brueggemann sémában, ami végképp megérteti velem, hogy a fejlődés szükséges része a megingás az elbizonytalanodás, sőt a szenvedések megélése ahhoz, hogy személyes hitéletünkben tovább növekedhessünk. Ez a megközelítés segít felismernünk azt a tényt is, hogy a zsoltárok tökéletesen alkalmazhatók a lelki gondozás területén is.

Nehéz lenne vitatkozni a szerző azon állításával, miszerint a zsoltárok a hitélet legfontosabb forrásainak egyike. Minden bizonnyal ebből indult ki, akkor is, amikor megfogalmazta feltételezését, mi szerint a hit sohasem lehet független az élet szakaszaitól, fordulataitól és kríziseitől. Ez a „hullám” jól látható a zsoltárokban, hiszen az életszakaszok folyamatában jelenik meg az Isten vádolása, a reményvesztés, a panasz, majd a reménység, a hála és az Isten imádata is. Mondhatom, hogy ez a megismerés személyes életemre is bátorító hatással bír.

Brueggemann hitetlenséggel kapcsolatos megközelítésében, összefüggést lát az elnyomott igazságtalan elleni reménytelen küzdelmében. Ezt a fogalmat teodiceának nevezi, amiről egyben azt is feltételezi, hogy ez sajátos Izraeli vonatkozású gondolat. Az a hit tehát, ami korlátozza, vagy ellehetetleníti az ember jólétét az nem is lehet hit.

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr7814418236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címke feed

 • A legromantikusabb történelmi fikciós regény
 • Élet a Titicaca-tavon
 • Beszédészlelés óvodáskorban
 • Namsadang - a koreai, csak férfiakból álló vándorló bohóccirkusz
 • Koreai Junkies-zokni
 • Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Mérlegen az alsóház
 • Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?
 • A modern vállalkozói gondolkodásmód 5 alappillére
 • Mégis kinek a véleménye?

Pályázat figyelő

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Friss topikok

 • Zuba János: Nánási Mihály mondta: "Értékteremtő munka kellene! Így igaz. Viszont meg kellene fogalmaznunk,... (2008.08.21. 22:35) Segély: büntető eszközzé válik a munka?
 • magyar: Nem tud segíteni senki, csak a hit. A hit abban, hogy az úr megsegít minden rászorulót. Nem gazdas... (2008.06.19. 13:50) A segítség és a pénz
 • magyar: Nem, nem legyőzhetetlen, hanem egy gerinctelen, nem normális ember, aki nem tudja feldolgozni sike... (2008.04.24. 13:04) Van értékrended?

Állandó oldalak