NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Segély: büntető eszközzé válik a munka?

Surman László

A legjobb kozmetikum a munka, nemessé, széppé teszi a lelket. S ha a lélek szép, nos ahogyan az a bibliában írva van, - "a szem a lélek tükre" - akkor a belső értékek kivetülnek a  fizikai valóságba is. Ehhez a szépítészeti módszerhez a Magyar alkotmány mindenkinek jogot biztosít. A probléma viszont az, hogy a munkanélküliség soha sem látott mélységekbe sodorja a magyar társadalmat. Sok a munkanélküli, kevés az adófizető, a vállalkozók terhei a csillagos eget súrolják. Állandósul a stressz, a szenvedés... családok bomlanak fel, baráti viszonyok semmisülnek meg s a szomszédok feljelentik egymást. Mindenki túl akar élni, mások csak élni akarnak s vannak akik elhiszik magukról, hogy uralkodni születtek... mások felett. A magyar politikusok legnagyobb nemzet ellenes cselekedete, amikor a politikai szerepvállaló elhiteti magáról hogy az ország van érte és nem pedig ő az országért. Sztáralülöket vesznek fel, méreg drága autókon járnak, adómentességet élveznek, s közben törvényeket alkotnak, melyek saját vállalataik gyarapítását segítik elő. Törvényesen lopnak, kizsigerelnek, robot munkára kényszerítenek.

A politikai pártok tehetetlenségüket azzal palástolják, hogy hangulatot keltenek. Egymásra mutogatnak, majd mikor kiderül, hogy mindannyian csak lufit eregettek, más célpontot találnak. S valóban kik is lehetnének a felelősek az ország rossz gazdasági helyzetért, ha nem a szegénységben sínylődő emberek. Sok "bátor" polgármester fel is vállalja nyíltan, hogy példát statuál: Csak akkor ad segélyt, ha megdolgoznak érte!

Érdekes, hogy az a rengeteg ember, ki, vagy kik miatt lett munkanélküli. Ki, vagy kik miatt szorult a segélyre? Családok rokkantak bele a munkanélkülivé válás folyamatába, hiszen sok száz, meg ezer munkahely megszünt, eladták politikusaink az idegen tőke reményében, privatizáltak, hogy személyes anyagi éhségüket csillapítsák, de úgy látszik nem sikerült, hiszen még éhesebbek lettek. Ki, vagy kik a felelősek azért, hogy a magyar társadalom egymásnak esik, mindenki a másik kárát keresi s közben azt prédikálják, hogy keresztények...

Mindenki egyet ért azzal, hogy az éhes embernek nem halat kell adni, hanem hálót, meg kell tanítani őket halat fogni... de hol vannak a horgász vizek? Kiszáradtak, elapadtak, magánosították... s közben csodálkozunk, hogy a szegények is élni akarnak!? Nincs szüksége a szegényembernek segélyre! Munkát akar! Az Alkotmányos jogait akarja gyakorolni! Szándékos, mesterséges függőségi viszonyok kialakulásainak lehetünk szemtanúi, bárók, grófok születnek, előjogokat gyakorolnak... Számtalan milliomos, milliárdos ember van ma hazánkban... érdekes, hogyan tudtak szert tenni ekkora vagyonra? Megdolgoztak érte? Tisztességes, becsületes emberek, akik egész életükön át kétkezi munkát végeztek, most segélyen, esetleg rokkant segélyen tengődnek...

Polgármester urak! Nem bűn a munka, és nem is büntető eszköz! A munka nemessé tesz, meg szépíti a lelket. Hát tegyenek azért, hogy munka helyeket adjanak, ne pedig segélyeket! Az önök gondolatainak gyökere a szeretetlenség, saját hibáik büntetése a nyomorúltakon! Káosz van a fejekben!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr68536775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nánási Mihály 2008.08.20. 13:46:31

A legjobb embertformáló eszköz a munka, nemessé, éppé teszi a lelket. S ha a lélek ép, akkor a belső értékek kivetülnek a fizikai valóságba is.
Kicsit átírva a bekezdésedet talán avval folytatnám, hogy a munkával szerzett jövedelem senkinek nem okozott még lelkiismret furdalást. És ha ez így igaz, márpeddig igaz, akkor miért nem foglalkoztatjuk egymást?
Egyik kölföldi rokonom hazalátogatása során, több helyen tett látogatást és a következő megállapítást tette. Itt nállatok még 100 évre való munka van nem úgy mint németországban. Ott mindenki segélyért áll sorba és ezért megy tönkre az ország. Ez húsz évvel ezelőtt volt. Azóta sokszor eszembe jutott a nagybácsi mondása.
Az elmúlt napokban jártam németországban és igen nagyot néztem amikor kiértem. A korábbi igényes rendet , tisztaságot (sok helyen) felváltotta az igénytelenség és a keleteurópai rend. Lehet, hogy ott meg egyre több lett a halász és elfogyott a hal?
Nem tudom de egy biztos !
A kapitalizmusra volt egy megállapítása a kisöregnek. Fiam jól jegyezd meg ! Okos ember a butából a buta meg a munkából él! Nálunk, sajnos ez már rég nem igaz!
Igen! Értékteremtő munka kellene! Talán megint lesznek nagy gondolkodók és lessz munka kedve is a népségnek.

Zuba János 2008.08.21. 22:35:32

Nánási Mihály mondta:

"Értékteremtő munka kellene!

Így igaz.
Viszont meg kellene fogalmaznunk, hogy mi is az a munka, amely értéket teremt? Pontosabban mi jelent értéket?
Nem kell megijedni, most nem valami közgazdasági hablaty következik.

Egyszerű:

érték
a vályogtégla, amelyből jobbat, és olcsóbban lehet egy m2 falat csinálni, mint a kerámia téglacsodákból.
érték
a csöves kukorica, amely jobb tüzelő az összes fánál, meg az import gáznál, és szénnél.
érték
az emberi akarat, tudás, és cselekvés, amely ezeket megteremti.

Nem sorolom tovább. Csak gondolat ébresztőnek mondtam két dolgot.
Igen, kell hozzá egy-két dolog.

De ez már részletkérdés, ha megvan az emberi akarat, tudás, és cselekvés.

Címke feed

 • A legromantikusabb történelmi fikciós regény
 • Élet a Titicaca-tavon
 • Beszédészlelés óvodáskorban
 • Namsadang - a koreai, csak férfiakból álló vándorló bohóccirkusz
 • Koreai Junkies-zokni
 • Időkapszula: NB I. 1982/83 Tavaszi zárás – Mérlegen az alsóház
 • Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?
 • A modern vállalkozói gondolkodásmód 5 alappillére
 • Mégis kinek a véleménye?

Pályázat figyelő

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Friss topikok

 • Zuba János: Nánási Mihály mondta: "Értékteremtő munka kellene! Így igaz. Viszont meg kellene fogalmaznunk,... (2008.08.21. 22:35) Segély: büntető eszközzé válik a munka?
 • magyar: Nem tud segíteni senki, csak a hit. A hit abban, hogy az úr megsegít minden rászorulót. Nem gazdas... (2008.06.19. 13:50) A segítség és a pénz
 • magyar: Nem, nem legyőzhetetlen, hanem egy gerinctelen, nem normális ember, aki nem tudja feldolgozni sike... (2008.04.24. 13:04) Van értékrended?

Állandó oldalak