NYITOTT AJTÓ

„Végül pedig, éljetek egyetértésben és harmóniában! Ugyanaz a gondolkodásmód és törekvés legyen bennetek! Igyekezzetek egymást megérteni! Szeressétek egymást, mint igazi, jó testvérek! Legyetek együtt érzők és alázatosak!” (1Pt3,8)

Karácsony Ünnepe

A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe. De vajon tudjuk e, hogy mit ünnepelünk? Erre a kérdésre sokan így válaszolnak: „- hát persze, a szll-éé-3-szurke.jpgeretetet, hiszen a karácsony a szeretet ünnepe! A szeretetünket pedig úgy fejezzük ki, hogy megajándékozzuk egymást.”

És valóban, az emberek érzelmeik kifejezése céljából, ajándékokat vásárolnak szeretteiknek. Az üzletek polcai roskadásig vannak, mindent meg lehet venni, akár hitelre is. Sokan olyan adóságot vesznek a nyakukba, amit aztán évekig nyögnek, azért, hogy a szeretetüket kimutassák. Megint mások a karácsony szó hallatán, a bejglire, töltött káposztára, a „nagyevésre” asszociálnak, vagy éppen nincstelenségük miatt, épp ennek az ellenkezőjére. „Semmink sincs!”

Sokan örülnek, mások pedig félnek a karácsony közeledtétől. Van, akinek a családdal való találkozás ünnepe ez, másoknak pedig a magány, egyedüllét napja. „Senkim sincs!”

A kereszténység számára azonban ez az ünnep mást jelent! A reményt, a szabadságot, az életet! Miért? „Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában” (Lk2,10-11). A karácsony ünnepe tehát, nem önmagában a szeretetet ünnepli, nem a „nagyevés” és „nagyivás” ideje ez, hanem a Megtartó Isten közbeavatkozása a halálraítélt ember életének megmentésére. Jézus Krisztus születéséről való megemlékezés.

És lehet e még üzenete a karácsonynak a ma élő ember számára? Igen, a folyamatos figyelem felkeltés és emlékeztetés, Jézus Krisztus szavaira, mely így hangzik: „És ímé hamar eljövök”(Jel22,2a).

Egymást szeretni nem csak karácsonykor kell, hanem az év 365 napján, megajándékozhatjuk egymást bármelyik nap, ehetünk finomabbnál finomabb ételeket, de ez az ünnep Jézusról szól, hogy megszületett, megfeszítették, meghalt, eltemették, feltámadt és megjelent számtalan embernek, majd felment az Atyához. És ez az ünnep figyelmeztet, emlékeztet arra, hogy Ő, amint ígérte ismét eljön erre a földre…

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavizetapoharba.blog.hu/api/trackback/id/tr507003493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surman László - Soha többé

Címke feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Állandó oldalak

süti beállítások módosítása